Donut worry.Be happy.

Včasih se res čudim, kakšen “galaktičen” preskok naredijo moje misli tekom razmišljanja in priprav za nove objave. Ob mesenju in gnetenju testa ter ob podobnem naprezanju (ustvarjanje v kuhinji je svojevrstna terapija in trening za možgane, a o tem kdaj drugič) za današnji recept sem se spomnila na originale in ponaredke. Moj odnos do slednjih je hm…ambivalenten. Saj videz je morda res enak oz. podoben, ampak občutek…ni isti, to pač ni tisto “tapravo”. Pri hrani je zelo podobno. V enem izmed svojih kuharskih obdobij sem imela tendenco vse jedi pretvoriti v kar čim bolj zdrave različice. Nastajali so kruhovi cmoki brez kruha, wannabe “mesna” tofujeva štruca, low carb Schwarzwaldska torta, mislim, da sem prišla vse do kokosovih ocvirkov, ko sem le obupala. Original je original. In naj tak ostane. To pa seveda ne pomeni konec ustvarjanja, ravno obratno.

Ko sem pred leti prvič za pust sama poskusila narediti krofe na svoj način, (ergo brez cvrtja, iz polnovrednih mok…)in bila samozavestno prepričana, da je to to, novi Jamie Oliver v ženski različiči :), sem bila na koncu čisto razočarana, da bližnji moje ideje o zdravih krofih niso “kupili”. Verjetno bi bilo v tistem trenutku moje kuharske prostočasne kariere konec, če ne bi že dober teden po pustu prišla zahteva, da ponovno ustvarim tiste “kao” krofe. In potem spet. In spet. In tako je iz originala nastal… nov original. In jaz sem bila zadovoljna, kar tudi nekaj šteje.

Če torej povzamem. To niso krofi, ampak kolački. Ker so bili ustvarjeni za pusta, so debeli kolački. Ko si zaželite krof, si ga le kupite. Ta pravega, rumenega z obročkom, z marelično marmelado in veliko sladkorja na vrhu. In uživajte v originalnih okusih :). Ko pa si zaželite nekaj sladkega za zajtrk ali malico, a brez slabe vesti in več kot le enkrat na leto, sprobajte spodnji recept. Tudi moj original ne razočara!

P.s. Usoda te objave je bila zaradi časovne stiske že zelo vprašljiva. Ko pa sem doma zgolj omenila, da letos za pusta ne bo debelih kolačkov in da se jim odkupim za valentinovo, sem bila deležna neodobravanja, grdih pogledov, malodane groženj :). Iz tega bi znali skleniti, da je naša družina bolj norčava kot zaljubljena, ampak si upam reči, da to ne bo držalo. Tako ostane alternativna razlaga, da so ti kolački prav zares odlični. Kar se pa valentinovega tiče…so me pomirili, da so kolački lahko odlično darilo in ideja za valentinov dan. Kar nedvomno drži!

Uživajte

xx Nika

 

krofki1

krofki5

DEBELI KOLAČKI IZ KAMUTOVE MOKE IN CHIA JAGODNO MARMELADO (V)

/ KAMUT SWEET BISCUITS WITH STRAWBERRY CHIA JAM (V)

Some interesting&fabulous facts:

V tem receptu sem uporabila kamutovo moko, ki je marsikomu morda še nepoznana. Kamutovo moko zelo rada uporabljam pri peki zaradi netipične rumene barve, poleg tega pa kamut v primerjavi z modernimi žiti vsebuje več beljakovin in mnoge minerale, zlasti selen. Primeren je tudi za osebe, ki imajo alergijo na gluten in pšenico, saj kljub temu, da vsebuje gluten, številni z njim nimajo težav. Tudi okus kamutove moke je specifičen, manj intenziven kot npr. ajdova moka in tudi bolj blag kot npr. pirina moka. Gotovo moja najljubša moka, ki jo uporabljam tako pri slanih(kruh, quiche) kot sladkih receptih.

SESTAVINE/INGREDIENTS: (prb. 8 kolačkov/approx. 8 biscuits):

 • 4 skodelice* polnovredne kamutove moke/4 cups* wholegrain kamut flour
 • 1 skodelica rastlinskega mleka (sama sem uporabila riževo-mandljevo)/ 1 cup plant-based milk (I used rice-almond milk)
 • 60 g masla (priporočam Alsan ali Provamel)/ 60 g butter (dairy or non-diary)
 • 5-6 JŽ* sladila po izbiri (kokosov sladkor, xylitol, rižev, agavin, javorjev sirup) / 5-6 tbsp sweetener of your choice (coconut sugar, xylitol, rice, agave, maple syrup)
 • 5 JŽ skute/rikote/grškega jogurta/sojinega jogurta(veganska verzija) / 5tbsp cottage cheese/greek yoghurt/soy yoghurt – for vegan option
 • 2 JŽ masla iz oreščkov (recept tu, tokrat sem uporabila kombinacijo  1 skodelice mandljev in 1 skodelice indijskih oreščkov) / 2tbsp nut butter (recipe here, this time I used 1 cup almonds and 1 cup cashews)
 • 1/2 ČŽ* vanilije v prahu /   1/2 tsp vanilla
 • 1/2 ČŽ soli /   1/2 tsp salt
 • 1JŽ suhega kvasa / 1tbsp dry active yeast

*1 skodelica=prb. 2,4 dcl, 1 JŽ= jedilna žlica, 1 ČŽ=čajna žlička

*1 cup= approx. 2,4 dcl

KAKO/HOW TO?

 1. Stopite maslo v kozici, dodajte mleko, sladilo, vanilijo in segrejte do sobne temperature. /Melt butter in a sauce pan, then add milk, sweetener, vanilla and heat to room temperature.
 2. Posebej presejte moko, dodajte sol in kvas. /Separately stir dry yeast, salt, flour in a large bowl.
 3. Mokre sestavine dodajte moki, naknadno dodajte še jogurt oz. skuto in dobro pregnetite, da nastane kepa. / Pour the milk-butter mixture to into the mixing bowl, add yoghurt/cottage cheese and stir with with a wooden spoon until is thick enough to knead with hands.
 4. Posodo pokrijte s krpo in pustite vzhajati približno 1 uro. /Cover the bowl with a kitchen cloth and leave to rise in a warm place for approx. 1 hour.
 5. Testo po vzhajanju razvaljajte prb. 1cm debelo in s pomočjo kozarca izrežite kroge. V sredino kroga položite 1 žličko chia marmelade-recept spodaj, robove premažite s stopljenim maslom in pokrijte z drugim krogom. Pustite vzhajati še za prb.10 min/ Then roll out the dough 1 cm thick and cut circles (I used a glass). Put 1 tsp of chia jam-recipe below in the middle of the circle and coat the edges of the circle with melted butter. Then simply cover with another circle. Let it rise for another 10 min.
 6. Premažite kolačke z rumenjakom oz. kombinacijo mleka in masla (veganska opcija). Pecite dokler ne bodo zlato-rjavi na vrhu, prb. 10-15 min, 180 stopinj. / Brush the doughnuts with an egg-yolk or milk-butter mixture (vegans). Bake until golden brown on top about 10-15 minutes, 180 degrees.
 7. Ko so pečeni, pustite, da se kolački ohladijo. Posujte s kokosom ali/in kokosovim sladkorjem. Transfer to a wire rack to let cool slightly. Sprinkle with shredded coconut or/and coconut sugar.

krofki4

CHIA JAGODNA MARMELADA/CHIA STRAWBERRY JAM

Najhitrejša in najokusnejša marmelada ever. Brez packanja, želirnega sredstva in rafiniranega sladkorja. Sama sem poskusila že marelično, pomarančno, kakijevo, prav vse so super!Skrivnost?Chia semena!

Some interesting&fabulous facts:

Chia semena – čisto majhna, a z velikimi super učinki! Znižujejo krvni tlak, uravnavajo krvni sladkor, delujejo proti strjevanju krvi in njenemu redčenju. So prave zaloge energije, saj so med najpomembnejšimi viri naravnih rastlinskih proteinov. Baje delujejo tudi lepotno (večji sijaj las, kože), krepijo imunski sistem in pomagajo pri hujšanju, saj povečujejo občutek sitosti, pospešujejo absorbcijo in razgradnjo maščob in imajo nizek glikemični indeks. Če jih namočimo v tekočino, tvorijo gel, saj vsebujejo veliko prehranskih vlaknin. Vegani jih uporabljajo kot nadomestek za jajce. Super zadeva za v smutije, pudinge, kosmiče, granolo…

SESTAVINE/INGREDIENTS: 

 • 1 skodelica jagod (lahko zmrznjene) oz. drugega jagodičevja /1 cup strawberries (frozen will be ok) or other berries
 • 2 JŽ sladila po želji (agavin, rižev sirup) / 2tbsp sweetener (agave, rice syrup)
 • 1/4 ČŽ vanilije v prahu / 1/4 tsp vanilla
 • 2ČŽ chia semen / 2tbsp chia seeds

*1 skodelica=prb. 2,4 dcl, 1 JŽ= jedilna žlica, 1 ČŽ=čajna žlička

*1 cup= approx. 2,4 dcl

KAKO/HOW TO?

 1. Če uporabljate zmrznjeno sadje, ga segrejte/odtalite. Jagode, sladilo in vanilijo zblendajte do gladkega. Prestavite v posodo. /If using frozen berries, heat them up until thawed. Place berries, sweetener, vanilla in a blender and process till smooth. Transfer to a bowl.
 2. Dodajte chia semena in premešajte. Pustite v hladilniku za cca. 30 min, da se marmelada zgosti. /Add chia seeds and stir through. Place in fridge for 30 min to set.

chia2

For my English readers:

Original is original. And should stay like this. So instead of trying to re-invent new healthier version of traditional Slovenian sweet bread called krof (semla in Sweden, Krapfen in Germany) I decided to use a traditional, classic recipe as an inspiration to create… a new original :). Not to brag but I think I succeeded. Combination of kamut flour (being my favourite flour, it’s is a good source of fiber and is easy to digest. Also, legend says that Kamut grain came from the time of the pharaohs of ancient Egypt, so it must be good 🙂 ) and sweet berry chia jam is … magical!Sweet but healthy breakfast or afternoon treat which also makes a perfect Valentine gift. Just in time!

Enjoy

xx Nika

 

20160207_093120

 

2 thoughts on “Donut worry.Be happy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s