Review: Alkimija čistih okusov

Slovar slovenskega knjižnega jezika besedo alikimija definira kot “vedo, ki je poskušala spreminjati nežlahtne kovine v srebro in zlato; knjiž. skrivnostna umetnost; čarovnija.” Vse lepo in prav, toda povprečni bralec se utegne vprašati, kakšna je povezava med alkimijo in hrano oz. kulinaričnimi okusi?

No, jaz sem prepričana, da povezava obstoji, gotovo pa bi se z menoj strinjala tudi Barbara Radojlovič, avtorica še povsem “sveže” kuharice Alkimija čistih okusov – veganski & vegetarijanski recepti za vsak dan, ki jo številni poznate pod imenom Barbarella.

Če bi vam znanec ves navdušen pripovedoval, kako se je njegov odnos do prehrane drastično spremenil po tem, ko je poskusil presne bučke z limonino polivko, bi verjetno ostali skeptični. Povsem utemeljeno, jaz tudi. Upam pa si trditi, da prav vsak, ki je kadarkoli poskusil kakšno Barbarino tortico, na Odprti kuhinji ali ob kakšni drugi priložnosti, nikoli ne bi uganil, da ne vsebuje bele moke, rafiniranega sladkorja, mlečnih izdelkov, jajc ter umetnih barvil. In kljub temu z lahkoto konkurira kar najbolj ortodoksni “sahrci”.

Ravno v tem je čar Barbarine Alkimije čistih okusov, vsaj po mojem mnenju in izkušnjah v kuhinji, ko je kombinacija mojih pridnih rok in receptov iz kuharske knjige uspela prepričati prav vse “težke jedce”. Ja, tudi in zlasti mesojedce, pa naj so bili to ovseni vaflji in sadna sangria za zajtrk, chili (sin carne!) za kosilo ali čokoladna pita za sladico.

Pozabite na oznake kot “presno”, “vegansko”, “brezglutensko”, “zdravo”, “rastlinsko”, Alikimija čistih okusov ponuja mnogo več. Kot je lepo povedala Barbara, želi knjiga razbiti pogosto slišan predsodek, da je hrana rastlinskega izvora dolgočasna in neokusna. In to je Barbari, ki je svoje znanje med drugim izpopolnjevala v Londonu in v ZDA v kulinarični akademiji svetovno znanega chefa(tudi manekena 🙂 ) Matthew Kenney-a, nedvomno uspelo. Ne, to ni knjiga o solatah za vegetarijance ali o eksotičnih vege, vegan sestavinah  – to je hrana, v katero boste želeli “ugrizniti”; če pa je poleg tega še zdrava in dobra za naše telesce, pa toliko bolje! Knjiga ne vsiljuje oznak, prepričanj, temveč nas želi zgolj spomniti, da je tudi rastlinska hrana dobra in da lahko v njej neizmerno uživamo in se resnično razvajamo. Da lahko kak dan pogrešimo meso, mlečne izdelke in hitro hrano in ob tem celo uživamo.  Hm, sliši se obetavno, mar ne ? 🙂

Knjiga vsebuje osnovne napotke za vse “začetnike” ter ponuja recepte za vsak del dneva in letni čas – začne se z nasitnim zajtrkom v postelji, nadaljuje s poletnim piknikom na travi, konča z lahko večerjo v soju sveč, vmes pa je seveda vedno prostor za dobro sladico.  Da, v njej boste našli tudi bbq burger, špinačno pito in oh, tisto nadokusno mangovo mousse pito, ob kateri ste poleti uživali na Odprti kuhinji.

Če po vsem zgoraj napisanem še vedno niste prepričani, ali potrebujete novo kuharico v vaši zbirki, mi verjemite, da jo. Za razliko od cd-ja, ki ste ga kupili zaradi enega hita, nato pa razočarani ugotovili, da so vsi ostali singli “zanič”, Alikimija čistih okusov ni “muha enodnevnica”. Prav vsi recepti, ki sem jih do sedaj poskusila, so odlično uspeli in prav ob vsakem sem se s poskušanjem, dodajanjem in kreiranjem naučila nekaj novega…pa sem mislila, da osnove zdrave prehrane obvladam, ha!

In če se vrnem na začetek k alkimiji in okusom. Pravi (kulinarični) alkimist zna kar najbolj “nežlahtni” korenček, krompir in limono z nekaj skrivnostnimi dodatki pretvoriti v harmonijo čistih, čarobnih okusov. Namig:  spodaj si poglejte korenčkove njoke s timijanovim oljem in limonino kremo, enega mojih najljubših receptov Alkimije čistih okusov 🙂

Pozdrav*

xx Nika

20160105_153146[1].gif

Sneak peek

KORENČKOVI NJOKI S TIMIJANOVIM OLJEM IN LIMONINO KREMO (V+BG)

/ CARROT GNOCCHI WITH THYME-OIL AND LEMON CREAM (V+GF)

SESTAVINE/INGREDIENTS: (za 2 jedca/serves 2)

Za limonino kremo/for lemon cream:

 • 1 skodelica sojine smetane za kuhanje / 1 cup soy cream for cooking
 • 1 skodelica indijskih oreščkov / 1 cup cashew nuts
 • 1,5 skodelice* vode / 1,5 cup* water
 • nastrgana lupinica 1 bio limone / grated lemon zest (use organic lemon)
 • 2 ČŽ* limoninega soka/ 2tsp lemon juice
 • sol, po okusu / little salt

Za timijanovo olje/for thyme-oil:

 • manjši šopek svežega timijana/ a handful of fresh thyme
 • 3 JŽ* hladno stiskanega olivnega olja / 3tbsp cold pressed olive oil
 • 1/2 ČŽ belega balzamičnega kisa /   1/2 tsp white balsamic vinegar
 • ščep himalajske soli / a pinch of Himalayan salt

Za korenčkove njoke/for carrot gnocchi:

 • 200g očiščenega korenja/ 200g carrot
 • 200g krompirja / 200g potato
 • 1,5 skodelice moke iz indijskih oreščkov (oreščke preprosto zmeljite v zmogljivem blenderju ali kavnem mlinčku v droben prah) / 1,5 cup cashew nuts -flour (grind cashews in blender)
 • 3/4 skodelice koruznega škroba /   3/4 cup corn starch
 • 3/4 ČŽ soli /   3/4 tsp salt

*1 skodelica=prb. 2,4 dcl, ČŽ=čajna žlička, JŽ=jedilna žlica

*1 cup= approx. 2,4 dcl

 KAKO/HOW TO ?

 1. Limonina krema : vse sestavine za kremo do gladkega zmešajte v blenderju. Solite po okusu. / Lemon cream: simply blend all the ingredients for cream in a blender until smooth.
 2. Timijanovo olje: vse sestavine temeljito pretlačite v možnarju, da spusti timijan kar največ arome. / Thyme oil: mash all the ingredients in a mortar.
 3. Korenčkovi njoki: moko iz indijskih oreščkov skozi sito presejte v večjo posodo in ji primešajte koruzni škrob in sol. Korenje narežite na tanke kolobarje, ki jih v vreli vodi kuhajte do mehkega prb. pol ure. Korenje nato v blenderju zmešajte v pire. Krompir olupite, narežite na kocke in jih v osoljeni vodi kuhajte 20-25 minut. Kuhan krompir pretlačite (s pasirko)  in mu postopoma primešajte korenčkov pire. Nežno mešajte, dokler nista obe sestavini temeljito povezani. Delovno površino pomokajte in nanjo položite maso iz korenja in krompirja. S postopnim dodajanjem moke iz indijskih oreščkov zamesite testo za njoke. Ko se testo drži skupaj, ni več lepljivo in ga lahko oblikujete, prenehajte z dodajanjem moke (morda ne boste porabili vse, odvisno od tega, koliko škroba vsebuje vaš krompir). Testo razdelite na več delov, ki jih oblikujte v kroglice in nato z dlanmi razvaljajte v 1.5-2cm debele svaljke. Vsak svaljek narežite na prb. 2 cm dolge njoke. V visokem loncu zavrite osoljeno vodo in vanjo v več delih polagajte pripravljene njoke. Ko priplavajo na površje, so gotovi in jih lahko s penovko poberete iz lonca./  Carrot gnocchi:in a separate bowl combine cashew nut-flour, corn starch and salt. Cut carrots in small pieces and cook until soft, approx. 30 min. Blend carrots in a blender to get a puree. Peel the potatoes, cut them in pieces and cook until soft, 20-25 min. When cooked, mash it with a fork and add carrot puree. Combine gently. Dust a work surface with flour and turn the carrot-potato dough onto it. Slowly add flour (cashews and starch) and knead gently with your hands, adding more flour if needed. The dough should be moist but not sticky. Divide the dough into portions. Roll each into a long log, 1.5-2cm wide. Use a knife to cut the log into 2 cm pillows. Shape the gnocchi. Repeat with the remaining portions. Bring a large saucepan of salted water to the boil and carefully drop in gnocchi (not all together). When they float up to the surface fish them out with a slotted spoon.
 4. Serviranje: v majhni ponvi segrejte timijanovo olje in ga prelijte prek njokov, enako storite z limonino kremo. / Serving: in a smaller saucepan heat up the thyme oil and pour it over gnocchi. Do the same with lemon cream.

20160101_160450

20160101_160521.jpg

For my English readers:

Alikimija čistih okusov – vegan and vegetarian recipes for every day is the name of the new cookbook written by Slovenian “greenchef” Barbara Radojlovič (also known as Barbarella). Knowing that Barbara is a former Matthew Kenney’s student and one of the pioneers of vegan and raw mainstream in Slovenia, my expectations regarding her cookbook were surely high. However, the book didn’t disappoint. Instead of relying primarily on empty but fashionable labels such as “vegan”, “vegetarian”, “plantbased” and “healthy”, Barbara sets for taste, deliciousness and simplicity. It is clear that she loves to eat, cook and is willing to share this passion. Her recipes have substance – this is not a rabbit food but rather a food to dig into and it just also happens to be healthy.

Unlike that CD you bought because of one hit single and were later disappointed to discover that all the other songs were dud, this cookbook isn’t a one hit wonder. All the recipes I have tried so far turned out perfectly. My (omnivore) guests were  enthusiastic about oat waffles, chili (sin carne) and bbq burgers, not to even mention the chocolate-fig cake! Believe me or not, they didn’t miss the meat and diary at all (some even didn’t noticed it was missing 😉 )

If you still need another reason to include Barbara’s cookbook in your cookbook collection try this ahh-may-zing recipe for carrot gnocchi with lemon cream and thyme-olive oil, one of my favourite recipes from the book.

Enjoy,

xx Nika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s